Wat is game-based concept training?

Wij zijn een hondenschool, die gespecialiseerd is in game-based concept training. Maar wat houdt dit precies in? In het kort betekent het dat we honden d.m.v. spel en beloning klaarstomen voor het echte leven! Maar hoe doen we dat precies? Dat leggen we hier uit.

Wat is een concept?
Een concept is wat in de basis de “persoonlijkheid” van een hond vormt. Concepten zijn bijvoorbeeld: impulscontrole, optimisme, focus, dicht bij je willen zijn/komen, rust, flexibiliteit. Sommige honden zijn van zichzelf wat pessimistisch, dit uit zich in bijvoorbeeld angstgedrag. Door de concepten “optimisme” en “flexibiliteit” te leren kun je deze honden zelfverzekerder maken.

Wat is game-based?
Game-based betekent letterlijk op basis van spel. Wij leren de honden bepaalde “life-skills” aan, door slim gebruik te maken van verschillende “tools” die wij tot onze beschikking hebben. Deze tools zijn bijvoorbeeld: de leerprincipes van een hond, management en spel (games)! Door goed begrip van leerprincipes, de hond op te zetten voor succes en dit alles gegoten in de vorm van korte en vooral leuke spelletjes,  leren we een hond dus niet alleen maar een commando op te volgen, maar om zelfstandig goede keuzes te maken. 

Waarom game-based concept training?
Het is bewezen dat het gebruik van spel (Game Based Learning) bij mensen het leerproces versnelt en verbetert, mensen voelen zich meer gemotiveerd om te leren en vinden het leuker. Spelenderwijs leren is bij alle zoogdieren een belangrijke manier van ontwikkeling. Bij honden specifiek is deze jonge methode nog niet uitgebreid onderzocht, maar de recente resultaten liegen er niet om. De spellen verbeteren het begrip van bepaalde oefeningen en concepten, daarnaast verbetert het de onderlinge communicatie en relatie met je hond en zijn ze meer gemotiveerd om te werken/trainen. Daarnaast is het ook gewoon een hele leuke manier om samen met je hond bezig te zijn.

Hoe ziet de cursus er ongeveer uit?
Maken we dan geen gebruik van commando’s? Natuurlijk leren we je ook hoe je jouw hond bepaald gedrag laat uitvoeren (zoals zitten en liggen) op commando, maar dit is niet het hoofddoel van de cursussen. We leren ze gedrag en concepten waar ze in de huidige maatschappij ook echt iets aan hebben. Wij maken in onze trainingen gebruik van een clicker of markerwoord om goed gedrag te bevestigen. Daarnaast maken we geen gebruik van pijn of intimidatie in onze trainingen. De spellen zijn kort en leuk, een spelletje zal maximaal 3 minuten duren, dit omdat het de ideale lengte is voor intensieve concentratie. Daarnaast wordt er afgewisseld met rust, omdat honden in rust nieuw gedrag en ervaringen verwerken.

Wij geven je handvatten die je thuis en buitenhuis kunt blijven trainen zodat je metgezel zich kan ontwikkelen tot de fijne hond die je voor ogen hebt.  Wat we honden verder leren tijdens de verschillende cursussen is zowel afhankelijk van de individuele wensen van de eigenaar als van de persoonlijkheid van de hond. Voor een algemene indruk kun je kijken op de pagina’s van onze opvoed-cursussen.